OM

 

Mikael är en singer/songwriter från Edsbyn i Hälsingland som skriver på Svenska. Han har skrivit låtar, spelat in och spelat sina Svenska låtar i ca 20 år.

Han har tidigare sjungit och spelat gitarr i olika band som tex. The Shermans och Sound of Sway. Den musikaliska resan har gått från punk, hårdrock och garagerock till Svenska poetiska och berättande låtar. Gitarr och munspel som kompar romantiska texter ofta med en drivande rytm.

Den första singeln ”Nån som du” släpptes under år 2010 och följdes av debutalbumet ”Kärleken är röd” år 2014.
Singlarna ”Resenärer” och ”Hälsingevår” kom ut våren 2016 och ett andra album ”Under solen” släpptes 2017.

Han blev under 2018 invald i YTF- Yrkestrubadurernas förening som bildades 1971. Initiativtagare var bland andra Fred Åkerström (föreningens förste ordförande), Cornelis Vreeswijk, Finn Zetterholm, Bengt Sändh och Pierre Ström.

YTF tillsammans med SKAP, Musikerförbundet, Visan i Sverige och Unitis annordnade i Juni 2019 Vis-SM. Mikaels låt ”Vilda vackra Voxnan” vann där en hedrande andra plats.

 

Foto: Anas Burhan
Hej! Välkommen till min sida. Detta är tänkt att vara ett nav i min musikaliska verksamhet. Alltså är jag en låtskrivare som skriver smått poetiska låtar på Svenska och spelar ute på olika platser där min musik passar in.Under dom ca 10 år som jag sjungit mina Svenska texter har jag nu haft förmånen att spela på dop, bröllop,begravningar, festivaler marknader och alla möjliga platser. Det är något väldigt speciellt att få spela sina egna låtar för betalande publik som lyssnar och visar sin uppskattning.

Tanken om att ta skutan lite längre har vuxit under resan. Att försöka ta mina egna låtar så långt det går, är ju inte enkelt. Just att få spelningar med egna låtar blev en utmaning.  Därför började jag blanda mina låtar med andra Svenska låtar. Som en hyllning till inspiratörer men också för att lära mig hantverket av mästarna som gått före.Samtidigt ett sätt att nå en större lyssnade publik. Den naiva och smått galna idén ”tänk om man skulle kunna leva på sin dröm, att ta vara på det man är bra på och våga tro på sin egen kraft?” som egentligen alltid funnits där, tog ny fart.

Resan har varit och är ganska mödosam men ändå otroligt givande. Det har för mig handlat mycket om att tro på mig själv och min musik.

Det är en tuff marknad och allt har ju förändrats fort med digitalisering och sociala medier. Skivor säljer inte och arrangörer vill ha säkra kort. Det uppstår ett moment 22 för en oetablerad artist. ” Arrangör vill ha etablerade artister som genererar säker inkomst. Hur bli man då etablerad när ingen vill anlita en oetablerad?”Många gånger har jag tänkt kasta in handduken men ändå fortsatt. Det handlar för mig om att fortsätta tro på min förmåga och ta alla spelningar som dyker upp. Jag fick ett klokt råd av en ganska etablerad speleman som sa så här;  ” Strunta i fokuseringen på att bli etablerad. Fokus på musiken. Spela överallt. I lador, i diken, i kyrkor…säg bara ja så kommer resten ordna sig.”

Jag försöker se möjligheter i den nya tiden och marknaden som råder för en musikskapare idag. Nätet är marknaden och kommer så att bli ännu mer. Vare sig vi vill eller inte. Jag försöker hänga med och anpassa mig så gott jag kan. Att vara synlig på nätet är att finnas. Att vara sökbar och lyssningsbar med några snabba klick i mobilen kan vara avgörande tror jag.

Mat på bordet måste ju finnas och räkningar ska betalas. Barn finns även med och deras välfärd är ju viktig. Därför måste jag ha ett brödjobb förutom musiken. Jag har väl heller aldrig tänkt att musiken ska stå för 100% av inkomsten även om hjärtat säger annat.

Osignad, indie eller fri? Ja, jag gör allt på egen hand och har inget bolag i varken i det ena eller andra. Min tanke är att om det jag gör är bra, ja då borde musiken hamna där den ska till slut. Det är ju en av digitaliseringens ljusa sidor. Musiken sprids och det kan gå fort. Att fixa spelningar går ju också fortare nu utan demos.

1996 gjorde jag stora förändringar i livet och då skrev jag min första seriösa låten på Svenska. Sedan dess har det blivit en hel del låtar och i skrivande stund finns drygt 20 låtar ute. Nya skrivs hela tiden och min tanke om att flödet skulle stanna av efter första albumet stämmer inte alls. Tvärtom är det som att nya dörrar öppnas.

Historia

Min musikaliska resa började tidigt och har tagit olika vägar. En helt självlärd musiker som bara gått på hjärta och vilja. Från att spela på mormors kastruller via garageband genom punk och hårdrock till soulrock för att nu landa i nån slags poetisk visform. Musik har alltid funnits där. Jag skrev på Engelska och även lite på Svenska i olika band genom tonåren. Lite uppkäftig punkattityd från början i bandet Saliv för att sen bli mer hårdrock i  olika band.

Musikaliteten fanns i blodet från start och trummor var mitt första val och ett set inköptes istället för moped i tonåren. Sen blev det bas en sväng då jag även sjöng en del. Sist tog jag gitarren när det fattades en sån i ett band. Gick väl sådär men dom få lektioner som togs i 5:an gav nån slags grund. Vi spelade ju mest på 2 strängar och inte många ackord så det fick duga.

Bandet The Shermans som föddes 1987 var lite mognare och från början ett garagerockband ala Nomads. Vi gjorde flera singlar och hade kontrakt på  singeln Hard world med Solnaettiketten Rainbow Music. Efter splittring nybildades Shermans som ett Soulrockband ala Creeps som vi förövrigt spelade förband åt en gång i Jönköping. Vi gjorde en EP med 4 låtar på CD och fick bla. vara förband åt TLK på Persmässan.

Som låtskrivare blev det lite mer seriöst på Svenska från 1996 efter omvälvande förändringar i livet. 1998 klev jag upp på scen med eget för första gången på ett Bröllop. Därifrån och fram till 2006 skrevs en hel del låtar och jag gjorde några sporadiska spelningar och många heminspelningar. 2008 började jag spela ute lite mer seriöst och började få spridning på mina låtar via nätet.

Mitt första album kom 2014. Det kom att handla en hel del om sorg och förlust. Vänner som försvann i missbruk och psykisk ohälsa. Kärlekens baksida och förtvivlan i att förlora nån man tycker mycket om blev till låtar.

2017 kom mitt andra album som föddes ute vid havet. Det kom att handla mycket om förändring.  Att kasta loss och ge sig av mot nya mål. (Albumet släpptes i Oktober 2017.)

Allt jag gör i musikväg sker helt på musikens villkor och handlar mycket om frihet. Det kreativa får leva sitt liv och vara självförsörjande av sin egen kraft. Allt sker med egna medel och får ta den tid det tar. Musiken och texterna får flyga dit den vill.

Sprid om du gillar och hör av dig om du vill boka en spelning eller bara ändå.

Ha de fint! / Micke